Селски хляб

Селски хляб

Подготвили сме най-лесната рецепта за вкусен, домашен селски хляб, с уникална коричка, въздушен и мек отвътре и любим на всички, които са го опитвали.

Най-лесният и вкусен селски хляб

? Необходими продукти:

400 гр брашно плюс допълнително за поръсване
активна суха мая 7 гр
захар или мед 1 ч.л.
топла вода 300 мл
сол 1½ ч.л.

? Начин на приготвяне:

Смесваме всички сухи съставки – пресятото брашно, маята, захарта и солта. Разбъркваме много хубаво и постепенно добавяме топлата вода, докато се оформи еластично и леко лепкаво тесто. Покриваме готовото тесто с кърпа и го оставяме да втаса за 1 час или докато удвои обема си. Набрашняваме леко повърхността върху която работим и изсипваме внимателно тестото. Не го месим грубо, за да не изкараме въздуха, който се е образувал по време на втасването, а леко го сгъваме от четирите страни и го оформяме като кръг. Оставяме го в набрашнена купа за още 30 минути. През това време включваме фурната на 220 градуса и поставяме вътре чугунена или йенска тенджера с капак. Когато хлябът втаса, изваждаме внимателно тенджерата от фурната и поставяме тестото вътре. Правим няколко разреза отгоре и поръсваме с брашно. Поставяме капака и печем селския хляб за 30 мин. Махаме капака и печем още 15 минутки или докато коричката на хляба стане златиста. Вадим го от тенджерата веднага, за да остане коричка хрупкава. Оставяме да се охлади върху решетка.
Предлагаме ти да не губиш повече време, а да запретнеш ръкави и да зарадваш любимите си хора с този неустоим домашен хляб ?