Смути с пъпеш, краставица и авокадо

Освен да ви освежи и засити, смутито от пъпеш, краставица и авокадо ще ви помогне да поддържате красива и здрава кожа и тен и подобрен мускулен тонус през горещите летни дни. Ще поддържате добро храносмилане и ще ви помогне да пречистите тялото си от натрупаните токсини. Ще ви зареди с енергия и ще спомогне за редуциране на стреса в организма.

Краставицата, пъпеша и авокадото са мощна комбинация, която ще ви помогне да набавите голяма част от  необходимата доза фибри за деня. И трите плода са богати на микроелементи, които подобряват еластичността на косата, кожата и мускулите и подобряват здравината на костите.

Необходими продукти:

  • краставица – 1/2 бр.
  • пъпеш – 2 ч.ч. обелен и нарязан
  • авокадо – 1/4 бр.
  • мента – 6-8 листа
  • мед – 1 ч.л.
  • вода – 1/2 ч.ч.

Начин на приготвяне:

  • Подобно на плодовете в други рецепти за смути, най-добре замразите обеления и почистен пъпеш за няколко часа.
  • Измийте и обелете краставицата. Ако използвате домашни или натурални краставици (като предлагани в Моята Ферма), не белете кората, просто я измийте много добре.
  • Обелете авокадото и измийте ментата.
  • С блендер или шейкър разбийте замразения пъпеш с краставицата, авокадото, ментата и ½ чаена чаша вода. Добавете мед на вкус, ако пъпеша е сладък (сорт Медена роса) може и да не добавяте мед. Разбийте за няколко минути до получаване на хомогенна смес.

Пъпешите съдържат ценни микроелементи, като силиций, желязо, калий, магнезий, лесно разтворими аминокиселини и други. Витамините A, B2, PP, B12, B1 спомагат за удължаването на младостта. Наличието на бета-каротин подхранва кожата, придава блясък на косата, укрепва здравината на ноктите, изчиства тена на лицето. Съдържанието на голямо количество фибри го правят идеалната диетична храна за прочистване на тялото.

Краставицата е ценна с наличието си на фибри. 20 см от зеленчука осигуряват 12% от фибрите, необходими за деня. Кората на краставицата съдържа силициев двуокис – съществен компонент на съединителната тъкан, включваща кости, сухожилия, мускули, връзки, хрущяли. Зеленчукът спомага доброто храносмилане и усвояването на мазнините и белтъчините.
Авокадото е храна с висока енергийна стойност, тъй като в него се съдържат полезни витамини като А, В и С, както и минерали като калий, цинк, мед, магнезий и желязо. То е богат източник на антиоксиданти и намалява образуването и разпространението на раковите клетки. Също така ограничава окислителните процеси в организма. Авокадото улеснява функцията на кръвоносните съдове и регулира притока на кръв към сърцето. Благодарение на високото си съдържание на Витамин В6 и фолиева киселина авокадото нормализира нивото на плазмения хомоцистеин.
Ментата активизира храносмилането. Тя също така успокоява стомаха при възпаление или проблеми със храносмилането.