Важно е с какво се храним лятото

Лято е! Нека са разхладим с вкусна храна и чаша вино

Много е важно с какво се храним през лятото, защото тялото ни няма толкова голяма нужда от мазнини, а от повече течности.

През лятото има изобилие от плодове и зеленчуци. Някои от  храните, на които трябва да наблягаме, ако искаме да се чувстваме и изглеждаме добре са череши, праскови, кайсии, диня, пъпеш, домати, краставици, тиквички и много други.

Те са чудесен източник на антиоксиданти, на витамин C, ликопен и бета каротин.

Богатото им съдържание на полезни за организма хранителни елементи, ги превръща в подходящ избор за сутрешна или следобедна закуска, както и в перфектно допълнение към салати, шейкове и млечни продукти.

Хубаво е да си приготвяме по-леки храни като супи с характерни за сезона продукти, бели меса и риба. Овкусяването да е с ароматни пресни подправки, като босилек и мента – ментата е чудесна добавка към всяко лятно ястие и питие, защото има охлаждащ ефект и благоприятства храносмилането.

Най-важното е да пием много вода. Течностите осигуряват на организма ни хидратацията, от която се нуждае в горещите дни. Може да си направим както студен, така и топъл чай – една торбичка черен или зелен чай е еднакво полезна студена и топла.

Освен с вода и чай можем да утоляваме жаждата си с пресни фрешове и домашна лимонада.

Разбира се в края на деня можем да се отпуснем и да изпием една или две чаши хубаво вино – ободряващата свежест, кехлибарените цветове, екзотичните аромати – всичко това  ги прави предпочитана лятна напитка. А когато сложим такова вино на масата в комбинация с подходящите храни, не само извличаме максимума от него, а получаваме истинска лятна омая.

Накратко яжте много сезонни плодове и зеленчуци, пийте повече течности, избягвайте мазните и пържени ястия, усмихвайте се повече и ще бъдете здрави!