Изварата – „остатъчен продукт“ с много ползи

Изварата – „остатъчен продукт“ с много ползи

Изварата често е пренебрегната заради славата си на “остатъчен продукт”. Тук има доза истина – тя в действителност се получава вследствие на отпадните продукти в процеса на млекопреработването или чрез пресичането на белтъчините. Но това далеч не означава, че качеството й е отпадъчно, напротив. Запомнете да консумирате често извара заради многобройните й ползи, които освен това получавате на примамливо ниска цена в сравнение с другите млечни продукти.

Да разгледаме, все пак, какво й е толкова специалното, за да твърдим, че изварата е едно от най-полезните млечни изделия:
има много високо съдържание на протеини
съдържа витамин B2 и холин
съдържа витамини А, Е, B12
богата е на фолиева киселина
съдържа омега-3 и омега-6 мастни ненаситени киселини
съдържа още селен, натрий и фосфор
в 100 грама извара има около 8% от препоръчителната дневна доза калций и 2% магнезий!

Често пъти изварата намира мястото си в хранителните режими, защото съдържащият се в нея казеин е в състояние да замени животинските протеини и има голяма хранителна стойност.
Също така, изварата е продукт, който се отличава с нисък гликемичен индекс – още една чудесна причина да я включите в ежедневното си меню.
Тя подобрява процесите по храносмилането и създава усещане за ситост.

И изобщо не е за пренебрегване, че изварата е вкусна! Лекичка и засищаща е чудесно допълнение към всяка закуска или вечеря, в предястия, банички, десерти или директно направо с лъжичка от плика, само поръсена с шарена сол.