Никулденски Рибник

                      Рибник – Шаран в тесто

Рибникът е може би най-традиционното ястие за Никулден.  Рибата задължително е шаран, който се приготвя пълнен с лук, домати, орехи и стафиди или друга плънка по избор и се пече увит в тесто. Рецептата изисква малко повече време, затова направете план и непременно опитайте този Никулден.

Необходими продукти

За Шарана

За Кората

Начин на приготвяне

  • Рибата се измива със студена вода и се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника.
  • Междувременно от се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Така полученото тесто за кората се оставя да почине 20 мин.
  • Зехтина се загрява и в него се запържва ситно нарязани лук докато стане прозрачен. После се прибавят също наситнените орехи и киселите краставички, както и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и черен пипер на вкус.
  • Отместваме от огъня и добавяме ситно нарязани магданоз.
  • Шаранът се пълни с приготвената плънка и се зашива с конец.
  • Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см.
  • Всяка питка се намазва с масло и после се подреждат една върху друга. Така подредените питки се разточват на тънка кора с дебелина около половин сантиметър.
  • Шаранът се подсушава много добре с домакинска хартия и се увива в кората.
  • Отделената питка се разточва и се оформят или изрязват люспи, уста и очи.
  • Намасляваме тавичка и поставяме внимателно рибника в нея.
  • Кората се намазва с жълтъка и печем на загрята на 180° С фурна за около 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.