Крем карамел с биволско мляко
Крем карамел
Знаете ли кой е любимият десерт на българите?
Крем карамел разбира се – нежна текстура, вкусна коричка и карамелен сос.
Предлагаме ви да опитате по различна рецепта, а именно с прясно биволско мляко. Вкусът на крем карамел с това мляко е превъзходен, а консистенцията плътна и маслена.
За да направите перфектен крем карамел са ви нужни домашно мляко и домашни яйца.
Продукти:
7 – 8 домашни яйца
400 гр. захар
1 ванилия
Приготвяне:
Много важно нещо за приготвянето на гладък крем карамел е продуктите да са със стайна температура!
200 гр. от захарта са за приготвянето на карамела. Във всяка купичка сложете по една супена лъжица захар и я разтопете на котлона до светло кафяво. Разбийте яйцата, 200 гр. захар, ванилията и леко затопленото мляко. Изсипете сместа в купичките. Знаете, че крем карамелът се приготвя на водна баня, затова сложете купичките в тава и напълнете с вода. За да се получи крем карамелъ без шупли, водата не трябва да завира. За целта има два трика – градусите на фурната не трябва да надвишават 150, без вентилатор и през двайсетина минути добавяйте във водата по няколко кубчета лед, за да охлаждат водата равномерно. Пече се около час, час и двадесет минути. Когато извадите крем карамелът го оставете да изстине във водата и след това приберете в хладилника.
Може да сервирате с топка сладолед.
Приятен апетит!