Бананови кексчета с домашен крем
Бананови кексчета с домашен крем
Някой ги наричат мъфини, ние предпочитаме българското им наименование кексчетата. Те са меки, пухкави и много сочни. Подходящи, в различни вариации – сладки или солени, за всякакви поводи.
Продукти:
За кексчетата:
2 банана
185 гр. брашно
100 гр. захар
1 яйце
60 мл. прясно мляко
80 гр. олио
1 ч.л. ванилова есенция
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1/4 ч.л. сол
За крема:
2 жълтъка
250 мл. прясно мляко
100 гр. захар
1/2 ч.л. ванилия
25 гр. брашно
Начин на приготвяне:
Кексчета:
Бананите, заедно с обелките, се запичат за 15 минути в загрята фурна. След като са готови се белят и се пасират. Към тях се прибавят последователно яйцето, олиото, захарта, прясното мляко и ваниловата есенция. Сместа се рзбърква хубаво с миксер и към нея се слагат смесените и пресяти брашно, бакпилвер, сол, сода. Може да се добави и какао. Сипват се във формички и се пекат в загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. В готовите кексчета се прави дупка отгоре и в нея се слага от домашния крем.
Крем:
Жълтъците се разбиват с брашното, захарта и ванилията. Сместа се изсипва в прясното мляко и се вари на слаб огън докато кремът се сгъсти.