Защо са полезни кестените❓
Есента е сезонът на кестените!
Сварени или печени, те са страхотен заместител на ядките, заради ниското си съдържание на мазнини ❗️
С какво са полезни обаче те❓
Кестените са много ценни, тъй като са с богато съдържание на витамини С, РР, В1, В2 и А, на минерали калий, магнезий, фосфор, на микроелементи флуор, мед и силиций. Кестените съдържат голямо количество танин, лецитин и пектин, независимо дали печени или варени. Кестените съдържат лимонена, ябълчена и млечна киселина. Съдържанието на мазнини и калории в кестените е по-малко от другите ядки.
Фибрите в кестените влияят добре на храносмилателната система и червата, регулират кръвната захар и холестерола.
Кестените съдържат сложни въглехидрати, които се усвояват бавно от организма и го засищат за дълго време.
Витамините , които съдържат кестените подобряват работата на мозъка и правят кожата сияйна и красива.
Високото съдържание на антиоксиданта манган в кестените намалява риска от рак и сърдечни заболявания. Мангана участва и в производството на съединителната тъкан и съсирването на кръвта.
Кестените съдържат мед, който прави костите здрави, спомага образуването на червените кръвни телца. Витамин С пък изасилва имунната система.
Лецитина в кестените е важен за паметта, сърцето и метаболизма.
Кестените – вкусните полезни есенни ядки.??