Бананови кексчета с домашен крем

Бананови кексчета с домашен крем

Някой ги наричат мъфини, ние предпочитаме българското им наименование кексчетата. Те са меки, пухкави и много сочни. Подходящи, в различни вариации – сладки или солени, за всякакви поводи.

 

 

 

 

 

Продукти:

За кексчетата:

2 банана

185 гр. брашно

100 гр. захар

1 яйце

60 мл. прясно мляко

80 гр. олио

1 ч.л. ванилова есенция

1 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сода

1/4 ч.л. сол

За крема:

2 жълтъка

250 мл. прясно мляко

100 гр. захар

1/2 ч.л. ванилия

25 гр. брашно

Начин на приготвяне:

Кексчета:

Бананите, заедно с обелките, се запичат за 15 минути в загрята фурна. След като са готови се белят и се пасират. Към тях  се прибавят последователно яйцето, олиото, захарта, прясното мляко и ваниловата есенция. Сместа се рзбърква хубаво с миксер и към нея се слагат смесените и пресяти брашно, бакпилвер, сол, сода. Може да се добави и какао. Сипват се във формички и се пекат в загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. В готовите кексчета се прави дупка отгоре и в нея се слага от домашния крем.

Крем:

Жълтъците се разбиват с брашното, захарта и ванилията. Сместа се изсипва в прясното мляко и се вари на слаб огън докато кремът се сгъсти.