Честит имен ден на Константин и Елена

Честит имен ден на Константин и Елена

На 21 май отбелязваме деня на цар КОнстантин и майка му – царица Елена.

Имен ден празнуват Константин, Костадин, Костадина, Динко, Елена, Еленко, Елен, Ели, Елица, Койчо, Елеонора.

Свети Константин издава Миланския едикт, чрез който християнството става държавна религия. Той пиема християнството в края на живота си. Св. Елена, още посещавайки земите на Христос, приема християнската вяра, построява няколко храма и се смята, че тя е открила кръста, на който е разпънат Исус.

Според народните традиции 21 май е един от най – важните празници за нестинарите. Смята се, че корените на нестинарските игри върху гореща жарава са езически, въпреки че стъпвайки в парещите въглени нестинарите държат икна на Св. св. Константин и Елена.

По традиция празникът се чества три дни, като през това време е забранена работата на полето. Хората се събират на площада, където се пали голям огън. Под музиката на тъпана те стъпват на жаравата, изпълнявайки танц наподобяващ транс. Докато танцуват, нестинарите имат видения за бъдещето, говорят с мъртвите или се свързват със светци, които им помагат да лекуват и пророкуват. Уникално е, че след танците нестинарите нямат рани по ходилата.

Свети Константин и Елена е празник, който отбелязва прехода от пролетта към лятото.

Задължително се прави курбан като жертвоприношение в името на светците. Прави се обща трапеза на мегдана, на която всеки носи по нещо. На масата трябва да има вино, погачи, агнешко месо.