Честит Петровден!

Петровден

Петровден е празник, посветен на християнските апостоли св. Петър и св. Павел. Чества се на 29 юни – както в Православната, така и в Римокатолическата църква. В традиционния български бит е един от най-почитаните празници през летния период.

На този ден именден празнуват Петър, Петя, Павлина, Полина, Камен, Павел и производните на тях имена.

Празникът се свързва с жътвата, първите плодове, младите животни и веселите Петровски събори. Две седмици преди Петровден се пости, а блажни ястия се позволяват след края на светата литургия, по време на която свещениците причестяват богомолците в храма.

Според народните вярвания, Христовите апостоли са били близнаци. На свети Петър била дадена задача да пази портите на рая, като преценява дали да пусне душата на човек в него или да го отпрати към ада. Той измервал с везна добрите дела спрямо човешките грехове и бил неумолим дори пред собствената си майка, която изпратил в ада, тъй като се оказало, че лошите ѝ постъпки на Земята са натежали повече от добрините, които е сторила приживе.

По стара българска традиция на този ден във всеки дом се коли курбан от най-младото петровско пиле в името на светеца. На трапезата се подрежда и характерното за празника ястие, приготвено от бито прясно сирене, което е изпържено с брашно. Приготвя се още празнична погача, баница с масло и сирене и тиквеник.

Обредите и ритуалите, които са се запазили и до днес, се извършват за предпазване от пожари, градушки и гръмотевици. И докато Св. Петър позволявал на земеделците да работят на полето, Св. Павел не разрешавал да се извършва никаква земеделска дейност и бил готов да изпрати огън от небето, за да накаже всеки, дръзнал да наруши категоричната му забрана.