Домашен ябълков оцет

Как да си приготвим домашен ябълков оцет?

Сега е сезонът с изобилие от ябълки и момента да си приготвите домашен ябълков оцет.

Ябълковият оцет се използва не само в готвенето, но и в народната медицина. Има противовъзпалителни и абсорбционни свойства.

Ябълковия оцет може да се използва като средство за лечение на редица заболявания, тъй като е естествено домашно лекарство .

 

 

 

Необходими продукти

2 кг ябълки
50 г захар
2 с.л. мед
вода – да покрие плодовете

 

Приготвяне

 

Буркан от 3 л се пълни 3/4 от обема му с измити и нарязани на парчета ябълки.

В купичка с вода се разбъркват захарта и меда и се сипва в буркана. Налива се преварена и охладена вода да покрие плодовете и отворът се затваря с тензух, стегнат с ластик.

Трябва да се получи оцетна гъба.

В продължение на седем дни се разбърква по 1 път на ден с дървена лъжица. Оставя се и след 6 седмици се прецежда.

След 10 дни се образува и утайка, отново се прецежда и домашният ябълков оцет е готов.