Домашен ябълков оцет
Как да си приготвим домашен ябълков оцет?
Сега е сезонът с изобилие от ябълки и момента да си приготвите домашен ябълков оцет.
Ябълковият оцет се използва не само в готвенето, но и в народната медицина. Има противовъзпалителни и абсорбционни свойства.
Ябълковия оцет може да се използва като средство за лечение на редица заболявания, тъй като е естествено домашно лекарство .
Необходими продукти
2 кг ябълки
50 г захар
2 с.л. мед
вода – да покрие плодовете
Приготвяне
Буркан от 3 л се пълни 3/4 от обема му с измити и нарязани на парчета ябълки.
В купичка с вода се разбъркват захарта и меда и се сипва в буркана. Налива се преварена и охладена вода да покрие плодовете и отворът се затваря с тензух, стегнат с ластик.
Трябва да се получи оцетна гъба.
В продължение на седем дни се разбърква по 1 път на ден с дървена лъжица. Оставя се и след 6 седмици се прецежда.
След 10 дни се образува и утайка, отново се прецежда и домашният ябълков оцет е готов.