грис халва

Грис халва с тахан

Грис халва – десертът, който връща в детството.

 

Необходими продукти:

 

Начин на приготвяване:

Млякото, захарта, ванилията и кората от лимон се слагат на умерен огън и когато заври се отстранява от котлона. Маслото се топи на тих огън, когато е в почти течно състояние, се слага халвата и се увеличава степента на огъня. Разбърква се до пълното смесване на двете съставки.

Слага се настърганата лимонова кора в прясното мляко. Гриса и смлените лешници се запържват за 5 мин, след което се добавя на няколко пъти горещото мляко, без лимоновата кора. След това само се разбърква интензивно, докато млякото се поеме изцяло и сместа започне да се отделя от съда. Отстранява се от огъня и се изсипва във формички, които леко се навлажняват. Халвата се поставя, след което и тя се навлажнява, докато се заравнява с шпатулка, за да се постигне гладка повърхност. Готовата грис халва се оставя да се охлади.

Украсата на десертът е по ваш избор – натрошени ядки или стафиди.