Крем супа от печен карфиол

Крем супа от печен карфиол
Карфиолът витаминозна бомба – съдържа витамин С и В, калий, холин и фолиева киселина.
750 г карфиол
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 кубчета пилешки бульон
1 ч. ч. течна сметана
1/2 ч. л. мащерка
4–5 с. л. олио
3–4 с. л. зехтин
2 филии хляб
Начин на приготвяне:
Фурната предварително се загрява на 200 градуса. Първата стъпка е накъсването на карфиола на розички и поливането им със зехтин. Цялата глава лук, заедно с необелените скилитки чесън се добавят към тях. След като са се запекли леко около 20 мин чесънът и лукът се обелват, прибавя се карфиола и се поставят в тенджера с 1.5 л гореща вода. Докато се варят се добавят и пилешките бульони, а след като водата заври се слагат и мащерката и дафиновият лист. След като съставките са се варили около 25 мин, дафиновият лист се отстранява, а супата се пасира.
Сметаната е изсипана в купичка, в която се долива черпак от супата. Разбива се внимателно с бъркалка, за да не се пресече и се изсипва обратно към готовата пасирана супа.
Към крем супата може да добавите крутони. Те се приготвят като хлябът се нарязва на малки кубчета, които се поставят в тава. Поливат се с олио, и се слагат да се пекат в предварително загрята фурна на 220 градуса.
Украсата на супата е по ваш избор – кротони и ситно нарязан пресен копър/магданоз или карфиолени розички.