Как да храним децата си здравословно?

Едно от най-важните задължения на родителите наред с възпитанието е правлното хранене на детето.

Още с раждането на децата трябва отговорно да се отнасяте към тяхното хранене, защото от него зависи здравето и развтието им.

Кога и как да създадете у децата здравословен модел на хранене?

Най-подходящата възраст за създаване на хранителни навици е между 3 и 7 години. В този период децата се изграждат и подражават на родителите си.

Осигурявайте им пълноценна, разнообразна и качествена храна.

Не пропускайте закуска, тя е изключително важна.

Хранете децата четири пъти за деня, защото по-честото хранене осигурява по-малки порции, което от своя страна води до по-добро храносмилане.

Ограничавайте мазнините и солта при приготвяне на храната.

Ограничавайте према на захар и сладки изделия.

Избягвайте напълно газираните напитки.

В менюто на децата трябва да присъстват 4 основни групи храни

1. Зърнени храни,хляб, картофи.

Консумацията на тестени и сладки изделия сведете до минимум. Препоръчително е да давате на детето пълнозърнест хляб и пълнозърнести изделия(макарони, овесени ядки,ориз и др.)

2. Мляко и млечни продукти.

Осигурявайте на децата мляко и млечни продукти ежедневно. Пълномасленото мляко 3.6 % е най-натурално и здравословно. Сиренето е препоръчително да е обезсолено.

3. Месо, риба, яйца, бобови храни и ядки.

Замествайте тлъстите меса с птиче, телешко, заешко. Давайте им риба два пъти седмчно. И сведете предлагането на колбаси до минимум.

4. Плодове и зеленчуци.

Осигурявайте на децата целогодишно разнообразие от пресни, сушени, замразени плодове и зеленчуци.

За предпочитане е да са сурови, тъй като при кулинарна обработка витамините се разрушават и намаляват.

Предлагайте на детето ежедневно при всяко хранене пресни плодове и зеленчуци.

Ето едно примерно дневно меню за деца от 3 до 7 г.

1. Закуска:
   – основен продукт около 100 – 150 г – овесени ядки, мюсли, корнфлейкс, макарони, сандвич, попара със сирене
   – напитка – 200 гпрясно мляко, чай, сок
   – добавка или подкрепяща закуска в 10.00 ч. 50 г пресен плод

2. Обяд:
  супа – 100 г постна
   – основно ястие – 130 месно 5 пъти седмично. Два дни безмесно – риба, зеленчуково – яйчни ястия, бобови храни.
   – десерт – 150 г препоръчително е пресни плодове
                
3. Следобедна закуска:
   – основен компонент на закуската – 100 – 150 г – корнфлейкс, каша от овесени ядки, мюсли, кекс, козунак, кифла, макаронени изделия .
   – напитка – 200 г плодов или зеленчуков сок, айран, боза

4. Вечеря:
   – основно ястие – 150 г постен гювеч, омлет, зеленчуково ястие със сирене, спагети, пица, пиле, риба
   – десерт -150 г мляко кисело или прясно, плод.