Как да храним децата си здравословно?
Едно от най-важните задължения на родителите наред с възпитанието е правлното хранене на детето.
Още с раждането на децата трябва отговорно да се отнасяте към тяхното хранене, защото от него зависи здравето и развтието им.
Кога и как да създадете у децата здравословен модел на хранене?
Най-подходящата възраст за създаване на хранителни навици е между 3 и 7 години. В този период децата се изграждат и подражават на родителите си.
Осигурявайте им пълноценна, разнообразна и качествена храна.
Не пропускайте закуска, тя е изключително важна.
Хранете децата четири пъти за деня, защото по-честото хранене осигурява по-малки порции, което от своя страна води до по-добро храносмилане.
Ограничавайте мазнините и солта при приготвяне на храната.
Ограничавайте према на захар и сладки изделия.
Избягвайте напълно газираните напитки.
В менюто на децата трябва да присъстват 4 основни групи храни
1. Зърнени храни,хляб, картофи.
Консумацията на тестени и сладки изделия сведете до минимум. Препоръчително е да давате на детето пълнозърнест хляб и пълнозърнести изделия(макарони, овесени ядки,ориз и др.)
2. Мляко и млечни продукти.
Осигурявайте на децата мляко и млечни продукти ежедневно. Пълномасленото мляко 3.6 % е най-натурално и здравословно. Сиренето е препоръчително да е обезсолено.
3. Месо, риба, яйца, бобови храни и ядки.
Замествайте тлъстите меса с птиче, телешко, заешко. Давайте им риба два пъти седмчно. И сведете предлагането на колбаси до минимум.
4. Плодове и зеленчуци.
Осигурявайте на децата целогодишно разнообразие от пресни, сушени, замразени плодове и зеленчуци.
За предпочитане е да са сурови, тъй като при кулинарна обработка витамините се разрушават и намаляват.
Предлагайте на детето ежедневно при всяко хранене пресни плодове и зеленчуци.
Ето едно примерно дневно меню за деца от 3 до 7 г.
1. Закуска:
– основен продукт около 100 – 150 г – овесени ядки, мюсли, корнфлейкс, макарони, сандвич, попара със сирене
– напитка – 200 г – прясно мляко, чай, сок
– добавка или подкрепяща закуска в 10.00 ч. 50 г пресен плод
2. Обяд:
– супа – 100 г постна
– основно ястие – 130 месно 5 пъти седмично. Два дни безмесно – риба, зеленчуково – яйчни ястия, бобови храни.
– десерт – 150 г препоръчително е пресни плодове
3. Следобедна закуска:
– основен компонент на закуската – 100 – 150 г – корнфлейкс, каша от овесени ядки, мюсли, кекс, козунак, кифла, макаронени изделия .
– напитка – 200 г плодов или зеленчуков сок, айран, боза
4. Вечеря:
– основно ястие – 150 г постен гювеч, омлет, зеленчуково ястие със сирене, спагети, пица, пиле, риба
– десерт -150 г мляко кисело или прясно, плод.