Трифоновден

Трифоновден

Трифоновден е православен празник в чест на свети Трифон, който се отбелязва на 01. февруари.

Имен ден празнуват Трифон, Трифона, Трифко, Трифо, Трифул, Трифа, Трифка, Труфка, Трифула, Тричко, Трича, Траян, Траяна, Фуне, Фунчо, Радка, Рачо.

Свети Трифон е живял праведно и загинал мъченически заради Християнската си вяра. Той бил надарен от Бога с лечителска дарба. По време на гоненията срещу християните Трифон бил арестуван, подложен на мъчения и осъден да бъде обезглавен. Точно преди това да стане той се помолил смъртта да го достигне по – бързо, склонил глава и издъхнал.

Празникът е наречен от народа Зарезан, защото се отбелязва в началото на пролетта, когато започва резитбата на лозята. Денят на Свети мъченик Трифон първоначално се отбелязва на 14. февруари като Ден на лозаря. След въвеждането на Григорианския календар датите на църковните празници се изместват и така на 1 февруари се отбелязва паметта на Свети Трифон, а Денят на лозаря – на 14. февруари.

Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци – 1 – Трифоновден, 2 – Сретение Господне и 3 февруари – Свети Симеон.

Според българските народни традиции Свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите.

На този ден се зарязват лозята. В ранни зори стопанките пекат хляб и приготвят кокошка пълнена с ориз. Слагат хляба и гозбата в нова торба и я дават на лозаря заедно с бъклица вино. На лозето стопаните се обръщат към изгрева, прекръстват се три пъти, отрязват първите три пръчки и поливат мястото с червено вино и светена вода и поръсват с пепел, пазени от Бъдни вечер. След това започва зарязването на лозите.