Как да запазим плодовете и зеленчуците свежи?

Не мийте плодовете и зеленчуците преди съхранение. Ако са мръсни, само ги избършете със суха кърпа. Мийте ги преди консумация, тъй като измиването премахва естествените защити срещу мухлясване и изгниване.

Плодовете и зеленчуците са по издръжливи в суха среда.  Затова сложете хартиена салфетка в съда, в който ще съхранявате продуктите.

Не трябва да държите някои плодове и зеленчуци в хладилник. Например краставиците, доматите и чушките съхранявайте при стайна температура.

Съхранявайте плодовете и зеленчуците най-ниско в хладилника, защото колкото е по-студено, толкова по-трудно се запазва аромата и свежестта им.

Съхранявайте обелени и нарязани зеленчуци във вода. Целина, аспержи и морков се запазват дълго време потопени във вода.

Някои плодове и зеленчуци трябва да се съхраняват отделно. Когато узреят, някои започват активно да излъчват етилен. Това са пъпеши, банани, круши, кайсии, сливи, манго, домати. А други пък са чувствителни към етилен. Това са: ябълки, диня, патладжани, картофи, броколи, тиква, моркови.

Как да съхраните неузряло авокадо ? Сложете го в хартиен плик на стайна температура, докато узрее. След това го поставете в найлонова торбичка и го дръжте в хладилника.

Как да съхранявате банани ? В хладилник, те бързо губят вкуса си. Дръжте на стайна температура, но с увити дръжки.

Лукът и чесънът се съхраняват на тъмно в подходящ шкаф или увити в хартиени торби с дупки в тях, през които да минава въздух.

Картофите се съхраняват на сухо и тъмно, в дървени или пластмасови кутии. Сложете няколко ябълки при картофите, за да се запазят свежи по-дълго.

Броколите и карфиолът обичат влагата. Потопете им дръжките във вода и покрийте горната част с мокра кърпа.

Целината се запазва най-добре увита в алуминиево фолио и в хладилника.

Доматите трябва да се поставят с дръжката нагоре, тъй като това е мястото, от което започват да развалят.

Гроздето се запазва свежо и сочно в найлонов плик в хладилника.