Лазаровден

Лазаровден
Лазаровден е християнски празник, който се празнува винаги осем дни преди Великден и носи името на Свети Лазар. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие.
На Лазаровден имен ден празнуват Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар, Лъчезара, Лазарка.
По традиция на Лазаровден се правят венци от върбови клонки, които се окичват на вратите на следващия ден – Цветница.
На Лазаровден се изпълнява обичаят лазаруване. В него взимат участие само момичета и се наричат лазарки. Те се събират по групи по шест или седем, като четири от тях са певици, две са танцьорки и една, която води групата и прибира подаръците. Закичени са с цветя и носят кошница с яйца. Лазарките обикалят къщите в селото, от събота на обяд до неделя на обяд, пеят песни за здраве и плодородие, играят лазарско хоро. От своя страна стопаните ги даряват с яйца. Когато лазаруването приключи, лазарките си поделят събраното.
На Лазаровден трапезата е отрупана с различни и вкусни ястия като баница с лапад, лазарски “плитки“, зелени салати, сладки фурми и варено жито, което се раздава в памет на починалите.
Може да изненадате своите близки, като им приготвите вкусни Лазарски “плитки“, за които ще ви предложим рецепта:
Лазарски “плитки“
Продукти:
250 гр. брашно
125 мл. топла вода
1 ч.л. суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в топлата вада, сол и захар. Брашното се пресява, прави се кладенче в него и се сипва шупналата мая. Меси се тесто, накрая се добавя олиото и се меси още веднъж. Оставя се на топло да втаса и удвои обема си. След като е готово, тестото се разделя на равни части, всяка от които се оформя на фитил и от него се сплита плитка. Готовите “момински плитки“ се слагат в тава и пак се оставят да втасат. През това време фурната се загрява на 200 градуса, “плитките“ се пръскат леко с вода и се пекат за 10-15 минути.