Цветница

Честита Цветница! Честит празник на всички именници!

Бъдете здрави, цветни, пролетни, успешни! Бъдете весели, оптимистични, влюбени, красиви! И нека празникът ви бъде хубаво начало на период щастлив за всичко най-мечтано!

 

 

 

Цветница е християнски празник, който се празнува в православната, католическата и протестантската църква. Цветница винаги е в неделя, един ден след Лазаровден и седем дни преди Великден.

Празнува се от всички, които носят имена на цветя, от млади и стари, отиващи до близкия храм с венец от върбова клонка за здраве.

Цветница е празник на цветята, на божията любов и символизира вечната пролет в Райската градина. Имен ден празнуват всички носещи имена на цветя и растения. Казва се, че всеки, който носи такова име, носи и частица от него в характера си.

Историята за Цветница е свързана с история от Библията, в която Христос влиза в Йерусалим, точно в дните преди Пасха. Тогава хората са хвърляли в краката му палмови клонки и цветя. С времето традицията се е променила малко и палмовите клонки са заменени с върбови, но цветята са се запазили като символ на празника.

Върбовите клонки се откъсват на Лазаровден, за да могат да се занесат в църквата и да се осветят. По традиция върбовото венче може да се остави пред входната врата, за да пази от зли сили или да се постави на детските главички – за да са здрави децата.

Цветница се свързва с обичая “кумичене“, който е свързан с Лазаровден. На Цветница лазарките пускат своите върбови венци по течението на реката. Лазарката, чийто венец изпревари другите, бива наречена “кумица“. Тя е почитана и уважавана от другите лазарки и те търсят съветите й през годината. Задължение на “кумицата“ е да направи празнична вечеря за приятелките си в дома си.

На Цветница всички ястия, освен рибата, са постни – салата от картофи или фасул и картофи, яхния от сушени чушки и маслини, ястия с коприва, а за десерт кадаиф, ядки и плодове.