Легендата за Света Татяна

Света Татяна

На 12. януари православната църква почита паметта на великомъченица Света Татяна.

Имен ден празнуват Таня, Татяна, Траяна, Траян, Таньо.

Света мъченица Татяна произлиза от богато римско семейство. Баща й бил консул и таен християнин. Татяна също предпочела да следва християнската вяра, била провъзгласена за дяконеса, посветила живота си в непрестанни молитви и се обрекла на целомъдрие.

Тогавашният император я принудил да направи жертвоприношение в храма на Аполон. Тъй като Татяна изповядвала християнската вяра отказала да се подчини, паднала на колене и започнала да се моли на Бог – силата на думите й счупила статуята на парчета.

Татяна била изтезавана жестоко, като така искали да я принудят да се откаже от Христа. Но всеки път, когато мъчителите й идвали отнов, те намирали Татяна здрава и несъкрушима – тя не спирала да се моли на Бог да им прости греховете и да отвори очите им за Него. Римските войници били потресени от това чудо и паднали на колене пред нея разкайвайки се и молейки я за прошка.

Императора се ядосал още повече и наредил войниците да бъдат посечени, а Татяна хвърлена на лъвовете, но дори те не я докоснали, а започнали да я галят по нозете. Следвайки езическите предания, мъчителите на Татяна й отрязали косата, вярвайки, че там се крие магьосничеството й. Накрая императора заповядал да я обезглавят.

Заради нечовешките мъчения, на които е подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна.