Стефановден

Стефановден

На 27. декември православната църква почита паметта на първия християнски мъченик и един от учениците на Исус Христос – Свети Стефан. Той е създател на първата християнска общност, но тъй като почнал да набира много сили, юдеите му завидели, обявили го за измамник и го убили с камъни. Единствено за него се молела Света Богородица.

Името Стефан означава “венец божи“ и имен ден празнуват – Стефан, Стефка, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка, Таня и други.

Стефановден е третият ден на Коледа. Снего завършват празниците за годината и с него се затваря кръга на старата година. По традиция се ходи на гости на кумовете, кръстниците или родителите. На трапезата се събира цялото семейство и се приготвят месни ястия – най – често свинско със зеле или баница с месо.

Ладуването е един от основните обичаи на Стефановден. Тогава момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени топят китки, привързани с пръстен или друга лична вещ, в менче с вода. На следващата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките и нарича за женитба и щастлив семеен живот.

От Стефановден до Йордановден се спазват обичаите за Мръсни дни – тогава хората се пазят от злите сили, не излизат навън през ноща, а жените не трябва да метат, да си мият косите, да перат, спазват много обичаи, за да предпазят домовете си от зло. Не се правят венчавки, кръщенета, опела.

Подготвили сме ви рецепта за трапезата на Стефановден.

Свинско джоланче в гювеч

Продукти:

1,5 кг. свинско джоланче

5 бр. сурова наденица

1 кг. кисело зеле

700 гр. гъби

дафинов лист

черен пипер

червен пипер

чубрица

сол

свинска мас

Начин на приготвяне:

Киселото зеле се задушава в свинската мас. Прибавят се черния, червения пипер, дафиновия лист и чубрицата. Половината смес се слага в гювеча, после се слага джоланчето и около него се подреждат наденичките. Изсипват се и гъбите и всичко се покрива с останалата част от зелето. Пече се за около 4 часа на 160 градуса.