Зарежда се съдържанието на кошницата ...
Никулденски Рибник
Рибник – Шаран в тесто
Рибникът е може би най-традиционното ястие за Никулден. Рибата задължително е шаран, който се приготвя пълнен с лук, домати, орехи и стафиди или друга плънка по избор и се пече увит в тесто. Рецептата изисква малко повече време, затова направете план и непременно опитайте този Никулден.
Необходими продукти
За Шарана
- 1 голям шаран
- 1 ч. ч. орехи
- 4-5 с. л. зехтин
- 1 глава лук
- 1 връзка магданоз
- 2-3 кисели краставички
- 1 ч. л. доматено пюре
- сол
- черен пипер
За Кората
Начин на приготвяне
- Рибата се измива със студена вода и се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника.
- Междувременно от се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Така полученото тесто за кората се оставя да почине 20 мин.
- Зехтина се загрява и в него се запържва ситно нарязани лук докато стане прозрачен. После се прибавят също наситнените орехи и киселите краставички, както и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и черен пипер на вкус.
- Отместваме от огъня и добавяме ситно нарязани магданоз.
- Шаранът се пълни с приготвената плънка и се зашива с конец.
- Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см.
- Всяка питка се намазва с масло и после се подреждат една върху друга. Така подредените питки се разточват на тънка кора с дебелина около половин сантиметър.
- Шаранът се подсушава много добре с домакинска хартия и се увива в кората.
- Отделената питка се разточва и се оформят или изрязват люспи, уста и очи.
- Намасляваме тавичка и поставяме внимателно рибника в нея.
- Кората се намазва с жълтъка и печем на загрята на 180° С фурна за около 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.