Обичаи и традиции на Арахангеловден

Честит Арахангелов ден

Днес е Архангеловден – един от най-големите празници в православния календар. На този ден празнуват имената Михаил, Архангел, Гавраил, Гаврил, Серафим, Рангел, Ангел, Михаел/а/, Михаила, Ангелин/а/, Алина, Мила, Милен, Милен/а/, Милан, Огнян/а/, Огняна, Пламен/а/, Радка, Ради, Радивой, Радко, Радмила, Радослав/а/, Радостин/а/, Райчо, Райко, Райна, Рая и Руси.

Името Архангел Михаил означава „Кой е като Бога“. Той е пръв сред първоангелите – вожд на безплътните сили, служещи както на Бога, така и като пазители на човеците и враг на духовете на тъмнината. Арахангел Михаил е ангел на смъртта заради ролята му да взима душата на умиращия. Изобразяван е като победител над дявола, тъпчещ го в краката си, с копие в ръка. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта.

В много краища на страната на Арахангелов ден се коли курбан за светеца и се правят обредни хлябове, наречени рангеловски, напомнящи на хлябовете за погребение или помен.

Най-възрастният човек от семейството чупи обредния хляб на кръст , полива го с вино и благославя: “Св. Архангеле, Св. Никола и всички светци с молитва: помагайте ни, почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!”.

Какво се готви на Архангеловден?

Традицията повелява да се заколи ритуално животно и да се направи курбан. Задължителните храни на празничната трапеза са празнична супа от агнешко или овнешко, варено жито, обредна пита, варен боб, ябълки и червено вино, което се сипва в пръслен съд.

Ябълката е един от символите на Архангеловден.

Според легендата светеца прекъсва земния път на умиращата душа и я повежда към Рая или Ада. Ако човек има малко грехове и е водил праведен живот, Архангел Михаил му подава ябълка, с която да може да докаже, че е заслужил вечния си живот и щастие в небесните сараи. Останалите без ябълка души са обречени да отидат в Ада.