Празнична пита с мед
Прекрасно е, когато има повод за празник! А какво е празник без празнична пита.
Утре е денят на Св.Екатерина.
В пловдивския край вярват, че Св.Екатерина предпазва децата от болести, особено от шарка. Затова майките с малки деца, стават рано сутрин и омесват пита, която намазват с мед. Погачата раздават сред комшийте за здраве. За прзаничната пита няма традиционни украси.
Необходими продукти
500 мл прясно мляко
1 кг бяло брашно
3 бр домашни яйца
4 с.л. краве кисело мляко
4 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
1 кубче мая
1 ч.л. билков мед
Начин на приготвяне
Маята се активира в малко затоплено мляко със захарта, меда и малко брашно. Пресява се брашното и се добавят разбитите яйца и шупналата мая.
Омесва се меко и еластично тесто, което се оставя да втаса, след което се разделя на две топки. Разточва се едната на правоъгълна кора, намазва се с масло и се навива на руло. Същото се повтаря и с другата топка.
Двете рула се режат на триъгълници и се подреждат в тава върху хартия за печене. От краищата се оформя центъра според вкуса и въображението на всеки.
Отново се оставя да втасва, след което се намазва с жълтък и се пече на 160 градуса.
След като е готова по традиция се маже леко с мед.
Спазете традицията!
Хубав празник!