Празнична пита с мед

Прекрасно е, когато има повод за празник! А какво е празник без празнична пита.

Утре е денят на Св.Екатерина.

В пловдивския край вярват, че Св.Екатерина предпазва децата от болести, особено от шарка. Затова майките с малки деца, стават рано сутрин и омесват пита, която намазват с мед. Погачата раздават сред комшийте за здраве. За прзаничната пита няма традиционни украси.

 

 

Необходими продукти

 

500 мл прясно мляко

1 кг бяло брашно

3 бр домашни яйца

4 с.л. краве кисело мляко

4 с.л. олио

1 ч.л. захар

1 с.л. сол

1 кубче мая

домашно краве масло

1 ч.л. билков мед

 

Начин на приготвяне

Маята се активира в малко затоплено мляко със захарта, меда и малко брашно. Пресява се брашното и се добавят разбитите яйца и шупналата мая.

Омесва се меко и еластично тесто, което се оставя да втаса, след което се разделя на две топки. Разточва се едната на правоъгълна кора, намазва се с масло и се навива на руло. Същото се повтаря и с другата топка.

Двете рула се режат на триъгълници и се подреждат в тава върху хартия за печене. От краищата се оформя центъра според вкуса и въображението на всеки.

Отново се оставя да втасва, след което се намазва с жълтък и се пече на 160 градуса.

След като е готова по традиция се маже леко с мед.

Спазете традицията!

Хубав празник!