С какво да се храним, за да засилим имунитета през есента?

Кои храни подсилват имунната система?

С настъпването на есента трябва да засилим имунната си система, защото човешкото тяло започва да се настройва към предстоящата зима.
Най-важно за силна имунна система са здравословното хранене и движението. Вижте кои са най-полезните храни, зареждащи тялото, за да устои на вирусите и бактериите.

Плодовете дават на организма ни необходимите витамини и минерали за предстоящите студени дни. Изобилстват от изключително важния Витамин C, който стимулира имунната система.

Наблегнете на ябълките , тиквата, нара. червени боровинки, крушите. Те съдържат големи количества флавоноиди, антиоксиданти, бета-каротен, витамин С и фолиева киселина, които предпазват от инфекции. Доставят на организма големи количества желязо, витамини C и В6 и др.

Зеленчуци – през есента трябва да консумираме ярките зеленчуци. Червени, жълти, оранжеви, зелени – всичките са богати на бета-каротин. Това са антиоксиданти, които помагат на имунната система да се поддържа във форма.

Наблегнете на карфиолa, сладките картофи, чесънът, чушките, цвеклото. Богати сана много витамини – С, В1, В2 и др. и флавоноиди Цвеклото е богато на флавоноиди, имащи роля на антиоксиданти. Два от които – бетанин и вулгаксантин имат силни противовъзпалителни свойства.

Чесън

Чесънът, богат на антиоксиданти има антивирусни и антибактериални свойства, като подпомага белите кръвни клетки. Консумирайте целогодишно, за да поддържате здрав организъм.

Цинк

Цинкът се съдържа в много храни като сирене, мляко, месо, хляб, зърнени продукти, ядки и други.

Минералът има антиоксидантни свойства и спомага за укрепването на лигавицата на гърлото, назалните пътища и стомашно-чревния тракт, което предотвратява развитието на вирусите. Цинкът има важна роля за производството на ензими и бели кръвни клетки в кръвта, и подпомага заздравяването на рани.

Пробиотици

Пробиотиците са добри бактерии, които се съдържат във ферментирали храни като кисело зеле и туршии, кисело мляко, кефир.

Около 60% от имунитета на човека зависи от червата и храносмилателната система.

Витамин D

Витаминът играе важна роля в борбата с инфекциите. Съдържа се в голямо количество в рибата, яйцата, зърнените култури, млечните продукти и други. Тялото ни не може само да синтезира този витамин, затова освен от слънчевите лъчи, трябва да си го набавяме от храните, които го съдържат.

Подправките също подсилват имунната система. Едни от най-добрите за тази цел са куркумата и шафранът.