Тиквата като супер храна???
Тиквата като супер храна???
Обикновено се смята, че тиквата е зеленчук, но всъщност е плод и е нашият фаворит сред страхотните предложения на есента, който е пълен с уникални ползи за здравето. Това е и една от причините да се опиташ да я включиш целогодишно в менюто си!
Добра ли е тиквата?
Тиква спокойно може да се причисли към т.нар. суперхрани, определение отнасящо се за естествени храни, които са особено богати на хранителни вещества, като същевременно са с ниско съдържание на калории. С други думи, да: тиквата е много добра за теб.
Ползите за здравето от тиквата
Въпреки че тиквата често се среща в сладки лакомства и десерти, тя всъщност не е супер сладка сама по себе си, което я прави идеалната съставка за всякакъв вид ястия. И за да те убедим напълно в смисъла от това да консумираш повече тиква, ето някои от известните ползи за здравето ти, които със сигурност ще те накарат да погледнеш по друг начин на това есенно съкровище.
-
Страхотна за здравето на твоите очи
Тиквата е богата на витамин А, който е наистина страхотен за твоето зрение и за укрепване на имунната ти система. Само една порция (около една чаша) тиква може да осигури над 200% от дневния препоръчителен прием на витамин А.
Също така съдържа лутеин и зеаксантин, съединения, които предпазват очите ти от свързаната с възрастта дегенерация на макулата и катаракта.
-
Здравословно за твоето сърце
Тиквата е с високо съдържание на калий, който е ключова съставка за здравето на сърцето. Една чаша тиква съдържа 16% от препоръчителното дневно количество калий. Освен това съдържа полезните за сърцето витамин С, фибри и антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на все по-често срещаните сърдечни заболявания.
-
Укрепва имунната ти система
Една порция тиква осигурява 19% от препоръчителната дневна доза витамин С, имуностимулатор, който помага за намаляване на увреждането на клетките от свободните радикали (нестабилни молекули, които могат да се свържат с твоите клетки). Тиквата също е мощна, когато става дума за други антиоксиданти, укрепващи имунитета, включително витамин А, витамин Е и желязо.
-
Съдържа борещите се с рака каротеноиди
Каротеноидите са растителни пигменти, произведени от жълти, оранжеви и червени растения като тиква, моркови, и домати. Каротеноидите се борят с ефектите на свободните радикали в тялото ти, което може да спомогне за предпазване от някои видове рак.
-
Държи те сит
Ако следиш теглото си, тиквата е добър избор. Тя съдържа само 50 калории на чаша и е изключително засищаща. Същата порция осигурява и три грама фибри, които могат да те накарат да се чувстваш сит за по-дълго време.
-
Супер здравословни семена
Не хвърляй тиквените семки! След като ги отделиш от останалата част на тиквата, можеш да ги почистиш, подправиш с любимите ти подправки и да ги изпечеш. Ползите за здравето от тиквените семки включват намален риск от рак, подобрено здраве на червата и простатата и по-нисък риск от сърдечни заболявания. Богати са на протеини и можеш спокойно да ги добавиш към салата, овесени ядки, домашно приготвено мюсли или върху кисело мляко за малко хрупкавост.
Ето и няколко идеи как да включиш тиквата в менюто си:
Печена тиква на фурна за гарнитура.
Разбъркайте пюрирана тиква в супи или сосове (дори доматен сос), за да ги сгъстиш.
Замести мазнината или олиото в хлябове, мъфини и палачинки, като просто добавиш тиква.
Смеси тиква в смути или я превърни в здравословен пудинг.
Ето и нашето предложение за страхотна и супер вкусна Тиквена супа с батат и кокосова сметана!