Тиквата като супер храна???

Тиквата като супер храна???

Обикновено се смята, че тиквата е зеленчук, но всъщност е плод и е нашият фаворит сред страхотните предложения на есента, който е пълен с уникални ползи за здравето. Това е и една от причините да се опиташ да я включиш целогодишно в менюто си!

Добра ли е тиквата?

Тиква спокойно може да се причисли към т.нар.  суперхрани, определение отнасящо  се за естествени храни, които са особено богати на хранителни вещества, като същевременно са с ниско съдържание на калории. С други думи, да: тиквата е много добра за теб.

Ползите за здравето от тиквата

Въпреки че тиквата често се среща в сладки лакомства и десерти, тя всъщност не е супер сладка сама по себе си, което я прави идеалната съставка за всякакъв вид ястия. И за да те убедим напълно в смисъла от това да консумираш повече тиква, ето някои от известните ползи за здравето ти, които със сигурност ще те накарат да погледнеш по друг начин на това есенно съкровище.

  1. Страхотна за здравето на твоите очи

Тиквата е богата на витамин А, който е наистина страхотен за твоето зрение и за укрепване на имунната ти система. Само една порция (около една чаша) тиква може да осигури над 200% от дневния препоръчителен прием на витамин А.

Също така съдържа лутеин и зеаксантин, съединения, които предпазват очите ти от свързаната  с възрастта дегенерация на макулата и катаракта.

  1. Здравословно за твоето сърце

Тиквата е с високо съдържание на калий, който е ключова съставка за здравето на сърцето. Една чаша тиква съдържа 16% от препоръчителното дневно количество калий. Освен това съдържа полезните за сърцето витамин С, фибри и антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на все по-често срещаните сърдечни заболявания.

  1. Укрепва имунната ти система

Една порция тиква осигурява 19% от препоръчителната дневна доза витамин С, имуностимулатор, който помага за намаляване на увреждането на клетките от свободните радикали (нестабилни молекули, които могат да се свържат с твоите клетки). Тиквата също е мощна, когато става дума за други антиоксиданти, укрепващи имунитета, включително витамин А, витамин Е и желязо.

  1. Съдържа борещите се с рака каротеноиди

Каротеноидите са растителни пигменти, произведени от жълти, оранжеви и червени растения като тиква, моркови, и домати. Каротеноидите се борят с ефектите на свободните радикали в тялото ти, което може да спомогне за предпазване от някои видове рак.

  1. Държи те сит

Ако следиш теглото си, тиквата е добър избор. Тя съдържа само 50 калории на чаша и е изключително засищаща. Същата порция осигурява и три грама фибри, които могат да те накарат да се чувстваш сит за по-дълго време.

  1. Супер здравословни семена

Не хвърляй тиквените семки! След като ги отделиш от останалата част на тиквата, можеш да ги почистиш, подправиш с любимите ти подправки и да ги изпечеш. Ползите за здравето от тиквените семки включват намален риск от рак, подобрено здраве на червата и простатата и по-нисък риск от сърдечни заболявания. Богати са на протеини и можеш спокойно да ги добавиш  към салата, овесени ядки, домашно приготвено мюсли или върху кисело мляко за малко хрупкавост.

Ето и няколко идеи как да включиш тиквата в менюто си:

Печена тиква на фурна за гарнитура.

Разбъркайте пюрирана тиква в супи или сосове (дори доматен сос), за да ги сгъстиш.

Замести мазнината или олиото в хлябове, мъфини и палачинки, като просто добавиш тиква.

Смеси тиква в смути или я превърни в здравословен пудинг.

Ето и нашето предложение за страхотна и супер вкусна  Тиквена супа с батат и кокосова сметана!