Топ 5 причини да консумирате повече заешко месо

Топ 5 причини да консумирате повече заешко месо

Съдържанието на мазнини в заешкото месо е значително по-ниско в сравнение с други меса; следователно съдържа и по-малко калории. Вместо това заешкото месо е по-богато на протеини, съдържащо почти двойно повече аминокиселини от пилешкото или говеждото. Заешкото месо има по-ниски нива на холестерол от пилешкото и почти половината от нивата на холестерол в говеждото. Месото от диви зайци обаче има почти двойно количество холестерол в сравнение с месото от домашни зайци.

Ето и нашите топ 5 причини да консумирате повече заешко месо:

✅ Заешкото месо е с висок процент лесно смилаем протеин.
✅ Съдържа най-малко мазнини в сравнение с всички останали меса на пазара.
✅ Заешкото месо съдържа по-малко калории от другите меса.
✅ Месото е почти без холестерол, което го прави изключително подходящо за консумация от пациенти със сърдечно-съдови заболявания.
✅ Съдържанието на калций и фосфор в заешкото месо е повече от колкото във всяко друго месо.
Месото от заек трябва да присъства редовно на трапезата поради редица причини. Снабдява ни с много витамини и минерали, необходими за здравето ни. Месото му е богато на желязо, основен елемент за здрава имунна система. Редовната употреба на месо от заек помага да се нормализира метаболизма.
Заекът е само бяло месо, с много малко холестерол. От всички меса има най- високо съдържание на протеин и най – ниско на мазнини. Усвояването на белтъчините на заешкото месо от човешкия организъм е 90%.
Изключително полезно месо за костите и мускулите. Поради богатия си витаминен и минерален състав е подходящо за хора от всички възрасти.
Месо от заек е хипоалергенен продукт, затова е подходящо за бременни, кърмачки, бебета и малки деца.
Заешкото е отлична храна за хора с хипертония, атеросклероза, проблеми с храносмилателния тракт, с гастрит, с проблеми с черния дроб и жлъчката.
Най – добрия начин да сготвите заек е на бавен огън, без да го обезкостявате, тъй като костите му придават по – богат вкус и сочност. Месото на заека е сухо , затова може да му се добавят беконче и сланинка. Свежите подправки като магданоз, босилек, розмарин и кориандър идеално му подхождат. Комбинира се добре с картофи, зеле, тиквички и ориз. За мариноване е подходящо червеното вино.
Различните части на заека се готвят по различен начин.
За печененай – подходяща е задната половина – бутчета и гръб. Тази част е по – хранителна и по – полезна, защото съдържа малко съединителна тъкан.
За задушаванеиваренеподходяща е предната част, тъй като е по – груба.