Традиции и обичаи на Ивановден

Ивановден

На този ден православната църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител – ктъстител на Исус. Йоан Кристител е наричан още “Предтеча“, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя му с проповедите си. Според Евангелието той се прочул като проповедник в Юдея и Галилея. Свети Йоан започнал да проповядва на 30 годишна възраст. Проповядвал е, че е изпратен от Бога да подготви пътя за идването на Христос, затова увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като символ на пречистването Йоан кръщавал покаялите се с вода.

Празникът е наричан от народа Ивановден.

На Ивановден имен ден празнуват Иван, Иванка, Иванина, Ванина, Ваньо, Ваня, Йоан, Йоана, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жана, Яна.

Ивановден е празник на кумството и побратимството. Според народните обичаи кумовете или деверът трябва да “ къпят “, пръскайки публично с вода младоженците, които са сключили брак преди 1 година. Младото семейство трябва да посрещне своите гости и да даде на кума вино, месо и кравай.

Българската народна традиция свързва обредите на Ивановден с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на “ мръсните дни “ е отминал и всеки гледа напред към сбъдването на предсказанията за здраве, плодородие и щастлив живот.

Трапезата на Ивановден включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле. Ние ще ви предложим да обогатите трапезата с една:

Баница с масло и сирене

Продукти:

500 гр. чипровски кори

300 гр. краве сирене

1 коф.краве кисело мляко

4 яйца

1 ч.л. сода

250 гр. масло

Начин на приготвяне:

Корите се поръсват с малко от разтопеното масло и плънка от смесените кисело мляко, сода, яйца, сирене и останалата част от маслото. След това пак се слага кора, после плънка и така докато корите свършат. Баницата се пече в силна фурна.

Весел празник!