Йордановден – Богоявление

 Йордановден – Богоявление

Йордановден е един от най – големите християнски празници, който се отбелязва на 06 януари. Това е деня, в който Св. Йоан Кръстител кръщава в река Йордания Исус Христос. В момента на кръщението небето “ се отваря“ и Светия дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се чува глас: “Този е моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Затова празникът се нарича още Богоявление.

На Йордановден имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Богдан, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Найден, Божидар, Бистра и др.

До Йордановден се смята, че дните са опасни и по земята бродят демони – наричат се “Мръсни дни“. С кръщаването на водата светът става безопасен.

На Йордановден се извършва служба в църквата, а след нея попът отива до река или друг воден басейн и хвърля кръст във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят в ледените води, за да го хванат. Смята се, че който пръв вземе кръста ще бъде много здрав и ще има късмет, а ако някой болен се измие във водата, където е изваден кръста, ще оздравее. От водата се носи и вкъщи и се пръска с нея за здраве. Вярва се, че ако кръста замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав.

В някои части на България денят се нарича Мъжки водици, защото се къпят само младоженци и момченца до 1 годинка. От този ден до Великденските заговезни започва периода на сватбите.

На Йордановден сгодените ергени отивали с родителите си в дома на своята годеница, а майка им измивала лицето на избранницата с вода и я дарявала с китка и златна пара. В Калоферско и до днес на празника мъже играят хора в ледените води.

На трапезата на Йордановден се слага пита, свинско, сърмички, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино. Жените, които са родили скоро, правят кравайчета и ги раздават за здравето на детето.

За трапезата на Йордановден може да приготвите:

Пълнени постни сухи чушки:

Продукти:

8 бр. сухи чушки

300 гр. боб

2 гл. лук

3 скилидки чесън

150 гр. маслини

1 морков

сол

черен пипер

чубрица

зехтин

Начин на приготвяне:

Бобът се сварява предварително. Сухите чушки се накисват за 10 – 15 минути в топла вода, докато омекнат. През това време се задушават лука, моркова и чесъна, след това към тях се добавя отцедения боб. Прибавят се обезкостените маслини и подправките, разбърква се и сместа се маха от котлона. С нея се пълнят чушките, подреждат се в тава, сипва се малко вода и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.

Приятен апетит и весел празник!!!