Традиции и обичаи на Никулден

Никулден

На 6- ти декември почитаме Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той е покровител на моряците, моретата, рибарите, банкерите, търговците, пътешествениците, рода и семейството.

Името Николай означава побеждаващ. На този ден празнуват Николай, Николета, Никол, Никола, Николина, Нина, Ния, Ница, Кольо, Ненка, Нина, Нино.

Празнуваме Никулден и похапваме шаран за здраве и берекет. Поздравете именниците и не забравяйте да си запазите люспи от шарана за късмет и пари.

Според народните вярвания на Свети Николай било отредено да ходи по вода, да води корабите и да спира бурите в морето. На този ден корабите и лодките не излизат в открито море, прави се тържествена литургия, а след това започват празненства.

На Никулден свършва сезона на есенния риболов, който се отбелязва с почерпка от рибарите и търговците на риба. Тогава се разделяло спечеленото през сезона. Правели венец от бръшлян, който пускали в морето и така почитали паметта на тези, които не са успели да се завърнат на брега.

Според една от легендите Свети Николай, по време на силна буря, спасил моряците на един кораб, който пътувал към Божи гроб, с молитви. Друга легенда гласи, че запушил дупка на кораба с шаран и съживил моряк, починал при падане от мачта.

Според народните поверия Свети Николай носи първия сняг, който падал от дългата му бяла брада.

На Никулден се украсяват коледните елхи.

На трапезата трябва да се сервира шаран или друга риба, чието тяло е покрито с люспи. По стара и традиционна рецепта за Никулден се приготвя Рибник – шаран в тесто. Смята се, че ако сложим люспа от шарана в портфейла си, тя ще ни донесе късмет и пари.

На Никулден се събира цялото семейство, а трапезата не се вдига цял ден. На масата освен риба може да се сервират жито, боб, чушки с ориз, варена царевица, постни сърми, обреден хляб.

Пожелаваме Ви весел празник, здраве, щастие и късмет!