Защо е полезен ананасът?

Ананасът засилва имунната система в борбата срещу вируси и бактерии. Изключително богат е на витамини А, С, К, В1 и В6, манган, цинк, калций, фолат, фосфор.

Ананасът съдържа значително количество витамин С, който се бори с увреждането на клетките, сърдечните заболявания и болките в ставите.

Ананасът може да помогне за това да сте устойчиви и с добра стойка, заради високото съдържание на манган. Това е минерал, който е важен за развитието на здрави кости и съединителна тъкан.

Разнообразието от витамини и минерали в ананаса, също помагат за намаляване на риска от заболяване на очите с напредване на възрастта.

Подобно на много други плодове и зеленчуци, ананасът съдържа диетични фибри, които са от съществено значение за поддържането на здрава чревна функция.

Ананасът съдържа половината от препоръчителната дневна доза витамин С, който е водоразтворим антиоксидант, борещ се с увреждането на клетките. Този витамин е много полезен при проблеми на сърдечно-съдовата система или на ставния апарат.

Ананасът съдържа около 75% от препоръчителната дневна стойност на минерала манган, който има съществена роля за развитието на здрави кости и съединителна тъкан.

Ананасът съдържа диетични фибри, които поддържат здрава храносмилателна система. Една основна съставка е ензима бромелаин, който помага за разграждането на протеините и така се улеснява храносмилането.

Предимството на ананаса е, че съдържа малко калории, малко въглехидрати, но е богат на полезни вещества и фибри, които спомагат отслабването.

Хранителни стойности в 100 грама:

– Мазнини – 0 гр.

– Въглехидрати – 13гр. – Холестерол – 0 мг.

– Фибри – 1 гр.

– Натрий – 10мг.

– Захари – 10гр.

– Калий – 120 мг.

– Протеин – 1 гр.

– Витамин А – 2%

– Калций – 2%

– Витамин С – 50%

– Желязо – 2%