Защо е полезна дъговата пъстървата?

Защо е полезна пъстървата?

Пъстървата е много богата на витамин D, както и на омега-3 мастни киселини. Тя е полезна не само за поддържане на здравето, но и за възстановяване след тежка болест или операция. Лесна е за приготвяне, като ако не разполагате с време, е достатъчно само да я осолите и да я полеете с лимонов сок. Благодарение на наличието на омега-3 мастни киселини в пъстървата, консумацията ѝ предпазва от влошаване на зрението, освен това значително намалява риска от деменция.

Пъстървата е една от най-предпочитаните риби у нас, защото е много вкусна и лека, с малко кости в месото, приготвя се бързо и по много начини.

Пъстървата има свежо и богато на протеин месо, малко количество рибна мазнина, съдържащо омега-3 мастни киселини и хайвер пълен с витамин А. Различните видове от трите рода на семейство Пъстървови имат различно съдържание на мазнини и протеини в състава на месото и хайвера си. Най-често мазнините са до 6% а протеините в рибното месо около 18-20%.

Дъговата пъстърва е една от най-популярните видове риба, а и сред най-полезните. Тя е богата на витамин В12, който е полезен за сърцето.

Продуктвода в %ккалбелт. /грмазн. /грвсичко въгл. /грхол./мгзахари/грфибри/гр
Пъстърва,
Дъговидна от развъдник
72.7313820.875.4005900