Защо са полезни млечните продукти

Защо са полезни млечните продукти❓

Млечните продукти са фундаментални за доброто хранене. Спазването на балансирана диета с разнообразни продукти и набавянето на основни хранителни вещества, е важно за поддържане на здрави черва, силна имунна система и за оптимизиране на цялостното здравословно състояние на човек.

? Енергия

Благодарение на хранителния си състав, млечните продукти спомагат за поддържането на енергията. Прясното, киселото мляко и сиренето са източник на висококачествен протеин, тъй като съдържат оптимални количества от всички основни аминокиселини, които тялото не може да произведе само. Протеинът помага за ограничаване на глада и може да ти помогне да се чувстватш сит по-дълго. Както за професионални спортисти, така и за фитнес ентусиасти, млякото може да помогне за възстановяването, зареждането с енергия и рехидратирането на организма. Все повече изследвания подкрепят ползите от диетите с по-високо съдържание на протеини, не само за спортни и фитнес постижения, но и за поддържане на оптимално тегло и здравословно остаряване.

? Здраве на червата

От ферментирали храни до пробиотици, млечните храни допринасят за здравето на червата. Ферментиралите храни и напитки са древни храни, които съществуват от хиляди години. Тези, които съдържат живи култури, могат да добавят полезни бактерии към храносмилателния тракт и да допринесат за по-здравословна микробиота, оказвайки влияние върху храносмилането и функцията на чревната бариера. Киселото мляко и повечето сирена са ферментирали храни. А знаеш ли, че пробиотиците могат да бъдат намерени в някои млечни храни, като кисело мляко и кефир, и също могат да помогнат за поддържане на здравето на червата?

? Имунитет

Яденето на млечни храни като част от цялостната здравословна диета е един от начините да получиш хранителните вещества, от които се нуждаеш, за нормалната имунна функция. Например млякото съдържа витамини А и D, протеини, селен и цинк, които са важни за нормалната имунна функция. Сиренето и киселото мляко също съдържат протеини, а киселото мляко е и добър източник на цинк.

? Успокояващо

Научно установено е, че като цяло протеинът е по-засищащ от същото количество въглехидрати или мазнини. Това може да допринесе да се чувстваш по-удовлетворен, което от своя страна да ти помогне да спиш малко по-добре. Освен това протеинът спомага за възстановяването на мускулите по време на сън – особено тези, които правят интензивни упражнения.

? Достъпност

Балансираната диета с разнообразни храни е важна за получаване на основни хранителни вещества, а млякото е достъпен източник на 13 от тях, което го прави идеалният продукт при спазването на здравословен и балансиран хранителен режим!