Защо трябва да ядем туршии?

Туршиите – естествения пробиотик

Полезни туршии са тези, които са естествено ферментирали само със сол и вода, без топлинна обработка. Така освен, че се запазват качествата на зеленчуците, се запазват и полезните витамини и микроелементи.
Домашно приготвените туршии съдържат голямо количество витамини, ензими и пробиотици.

Туршиите оказват благоприятно влияние на организма, като балансират чревната флора. Имунитета на човека зависи именно от нея, защото в стомашно-чревният тракт храната се превръща в гориво за правилното функциониране на организма.

Редовното консумиране на туршии засилва метаболизма на човека. Получените ензими се усвояват лесно, а дрождите отделящи се по време на ферментация, намаляват нивото на захари в организма. Това води до бързо и лесно усвояване на хранителните вещества.
Бактериите получени от млечно – киселата ферментация пpeдoтвpaтяват преобразуването нa чpeвнитe eнзими в ракови.

Освен всичко друго туршиите съдържат и омега 3 мастни киселини. Те влияят благоприятно върху концентрацията, върху имунитета, за здравето на очите и имат противовъзпалителен ефект.

Освен продуктите в туршиите и сока оказва благотворно действие на организма. Високото съдържание на електролити в него, уравновесяват водно-солевия баланс на организма. Този елексир съдържа калий, който облекчава мускулните спазми след физическо натоварване. Действа разхлабващо, така че ако страдате от лениви черва е идеалното лечебно средство.

Няколко важни факта за домашно приготвените туршии:

зеленчуците си остават сурови,

богати са на пробиотици,

ценните вещества са се увеличили многократно,

съдържанието на ензими е увеличено,

имат алкално pH,