Крем супа от леща

 

Обичате ли така полезната леща? Ако да , то ето ви я представена в малко по различен, много вкусен вариант.

Крем супа от леща

Продукти:

250 гр леща

1 глава лук,

100 гр целина

2 моркова

8 скилидки чесън

1 картоф

3 .л. олио

1 л зеленчуков бульон

2 дафинови листа

1 лимон

1/2 ч.л. кимион

кайенски пипер или лютив сос на вкус

сол на вкус

черен пипер на вкус

4 резенчета лимон за гарниране

1 с.л. нарязан магданоз

 

Начин на приготвяне:

В загрято олио се слага лука да се задуши, прибавят се целината, морковите, половината от чесъна и картофите. Разбъркват се и се оставят да врят докато омекнат зеленчуците. След това се прибавят лещата и зеленчуковият бульон и оставяме да къкри, докато лещата се свари. Прибавят се дафиновите листа, останалият чесън, сокът от лимона и оставяме на котлона за още 10 минути. Изваждат се дафиновите листа и супата се пасира. Прибавят се кайенският пипер, кимионът, солта и черния пипер.

Супата се сипва в чинии и се сервира с резен лимон, поръсена с магданоз.