Зарежда се съдържанието на кошницата ...
Супа от коприва
Необходими съставки:
-
прясна коприва 300 грама
-
пресен лук 1 връзка
-
моркови 1 брой
-
ориз 1/2 кафена чаша
-
домати 1 брой (може от консерва)
-
джоджен 1 чаена лъжица
-
домашен червен пипер 1/2 чаена лъжица
Начин на приготвяне:
- Почистете и измийте копривата. Въпреки, че според всички рецепти за домашна медицина паренето на копривата се описва като много полезно, то е доста неприятно, затова при почистването ѝе добре да ползвате ръкавици, или пък найлонови торбички.
- Почистете и нарежете моркова и лука на дребно и ги изсипете в 3-4 супени лъжици сгорещено олио в тенджерата, в която ще варите супата от коприва. След като зеленчуците поомекнат добавете към тях и нарязана коприва и разбъркайте добре. След това добавете около 1,5 литър вода, а след като супата заври добавете солта и подправките.
- След като супата поври 10-15 минути добавете към нея предварително измития ориз, а след още 5 минути и доматите. Оставете супата да поври до пълното сваряване на ориза.
- Идея: Сервирайте супата от коприва с натрошено сирене. Бялото саламурено сирене прави супата по-засищаща и добре допълва вкуса на копривата.