Пълнен шаран

Пресен Шаран за Никулден

За тези от Вас, които държат да имат шаран на Никулденската си трапеза събираме заявки за пресен шаран, който ще доставяме непосредстевно преди празника.

Рибарникът е частна собственост на Станимир Димитров, който се занимава с отглеждане и развъждане на риба от 1999 година. Намира се в с. Оселна, общ. Мездра, китно селце в прекрасното Искърско дефиле.

От малък Станимир мечтае да гледа риба. Признава си, че не е добър ловец с въдица, затова на мястото на градината си прави Рибарника. Водата е планинска, течаща постоянно, с голяма мекота 9,5%, много чиста и затова рибата има този уникален вкус и няма мирис на тиня.

Рибите хвърлят хайверът си през Декември и Януари, след това Станимир отделя мъжките от женските риби и той преценява дали и кои риби са горови да пуснат хайвера. След това хайверът се разбурква с патешко перце, слага се в инкубатора на специална температура и след 10 дни стават рибките. На 15-17 ден започва да ги захранва по 7-8 пъти на ден. Ако е лоша/люта зимата рибата не се пипа и затова няма и за продан. Въпросът е, казва Станимир, да влиза и излиза вода под леда. Ако рибата хване някоя болест 50-90% от нея умира.

Технологията за отглеждане на риби си я е набавил сам от книги, разкази на рибари и специалисти в областта.