Кюфтенца от просо (пикантно)

[fbsharelike]
За 6-7 порции /около 25 кюфтенца/
Продукти:
100 гр. просо
100 гр. елда
4 картофа
2 моркова
Сол, кимион, кардамон, магданоз, 1 суп. лъж. олио
Галета за овалване на кюфтенцата
За намазване на кюфтенцата: 2 суп. л. олио, 1 с. л. червен пипер, 4 скилидки чесън
За млечния сос: 1 коф. кисело мляко, сол, 4-5 скилидки чесък, нарязан копър
Приготвяне:
Просото и елдата се сваряват по отделно /на просото му трябва около 20 мин. време за увиране, на елдата по-малко/. Отцеждат се от водата.
Отдилно се сваряват 4 обелени и нарязани на парчета картофи заедно с 2 обелени и нарязани на едро моркови – около 20 мин. Пасират се и се смесват с елдата и просото, подправките, олиото и нарязания на ситно магданоз. Обърква се добре и от сместа се оформят кюфтенца, които се овалват в галета леко и се поставят върху хартия за печене в предварително загрята фурна от 180 градуса за около 20 мин. След като започнат да се запичат се намазват със смес от олио, червения пипер и смачканите скилидки чесън. Пекат се още около 10 мин., обръщат се внимателно и се пекат още около 15 мин. от другата страна.
Поднасят се със сос от кис. мляко, сол, пасирани скилидки чесън и копър нарязан наситно.
Чудесно предястия, а защо не и вечеря с подходяща зелена салата?