мед

Медът – един прекрасен помощник

Медът може да бъде незаменима храна в менюто на всеки човек. Пчелният мед представлява сладък сок, който пчелите събират от растения, преработват го, обогатяват го с ензими в своята гушка и го складират във восъчни пити. Медът дава много енергия на трениращите, които го ползват.

Здравословни ползи от консумацията на мед

Медът дава много енергия, сила и издържливост. Ако спортувате е добре да се приема преди и след тренировка, но това не е задължително, особено ако сте на диета (независимо дали тя е за повишаване или понижаване на маса).

Много добра е комбинацията мед + ядки.

В пчелния мед се съдържат биостимулатори, т. е. вещества, повишаващи жизнената дейност на организма. Наблюденията са показали, че спортистите, които употребяват мед преди състезания или в почивките между тях, бързо възстановяват изразходваната мускулна енергия.

Мнозина лекари препоръчват пчелния мед на стари хора и деца, а също и на хора, които се нуждаят от бързо възстановяване на силите след продължително боледуване.

Медът оказва лечебно действие, ако се приема в подходящи ежедневни дози. Той е най-полезен, ако се приема под формата на 12-13-процентен воден разтвор (една супена лъжица мед в 1 чаша хладка вода) 3 пъти дневно, винаги 1,5-2 часа преди ядене.

Всекидневната доза за възрастен човек е около 100 г. На децата се дава 3 пъти дневно по 1 чаена лъжичка, което представлява приблизително около 30 г. По-големи дози мед пресищат организма и изтощават задстомашната жлеза.

Как да съхраняваме меда

Медът е един от най-трайните хранителни продукти (неограничена трайност). Съхранява се в стъклени, глинени, порцеланови, керамични и дървени съдове на тъмно, прохладно и сухо място, където няма странични миризми.

Той мигновено попива миризмата на риба, сирене, кисело зеле. Така че помислете дали да оставите бурканите с мед в мазето до зимнината. В хладилник пък е прекалено влажно за него.

Преките слънчеви лъчи са пагубни за меда. След 48 часа непрекъснато слънчево облъчване ферментите в пчелния мед се разрушават. Най-вече става дума за инхибин – ферментът с противомикробно действие. При температура над 150°животворният балсам става просто въглехидратна смес.

Медът не бива да се съхранява в метални съдове заради киселините, съдържащи се в него. Те могат да предизвикат окисляване, а това да доведе до увеличаване съдържанието на тежки метали и до намаляване на полезните вещества в меда. Такъв мед може да предизвика неприятни усещания в стомаха и дори до доведе до отравяне.

И някои препоръки…

  • Когато решите да ползвате мед вместо захар в готварски рецепти, използвайте количество, което е на половината на захарта.
  • Една лъжица мед съдържа 60 ккал. Приета сутрин на гладно ще ви помогне за повишаването на метаболизма, баланса на хормоните и горенето на мазнините.
  • Tрябва да се знае, че при консумация на пчелен мед не трябва да се стига до крайности – той не може и не трябва да бъде единствен хранителен източник, т. е. пчелният мед е прекрасно лечебно и хранително средство в комбинация с други храни. Така организмът ще бъде подсигурен с всичко необходимо.