Торта сахер

Торта сахер

Здравословна интерпретация на класическата виенска торта Сахер, с топяща се в устата комбинация от шоколад и кайсии.
За блата
* 6 яйца
* 140 г кокосова захар (или 2/3 чаена чаша)
* 160 г брашно от спелта (или 1 чаша)
* 160 г масло
* 180 г черен шоколад (или 2 шоколада и още 2 блокчета)
За сглобяване
* 2 бурканчета конфитюр от кайсии
За шоколадовия ганаш
* 220 г кокосова захар
* 200 г вода
* 260 г черен шоколад
?Кошница с продукти: https://bit.ly/3nrhdTP
?‍?Приготвяне:
1️⃣През цялото време фурната загрява само на вентилатор, без реотани, на 160-180 градуса.
2️⃣На парна баня разтопяваме шоколада и маслото и ги оставяме да поизстинат.
3️⃣Разбиваме белтъците на пухкав сняг, добавяме захарта и пак разбиваме, накрая слагаме и жълтъците и разбиваме до получаване на гладка смес. С миксера дотук.
4️⃣Към яйчената смесе добавяме шоколада и бъркаме на ръка (аз използвах дървена лъжица поради липса на друго). Накрая пресяваме брашното и пак бъркаме.
5️⃣Печем 50 минути в тавичка с падащо дъно (диаметър 24 см), покрито с хартия за печене.
6️⃣Блатът трябва да се охлади напълно. Вади се и се реже хоризонтално на две. Слагаме първия от новополучените блатове, мажем с едното бурканче конфитюр (можете да разбъркате с малко топола вода), слагаме втория и мажем отгоре с второто бурканче.
7️⃣Сега, за глазурата, на мен малко ми се обърка, защото прекалих с водата. Важното е захарта и водата да се кипнат, докато започне да се образува карамел и в този момент да се махнат от котлона. Шоколадът е разтопен на парна баня. Двете се смесват и се оставя да изстине.
8️⃣Най-лесно е да използвате решетката на фурната върху тавичка, за да сложите тортата и да я залеете и тя хубаво да се изтече. А можете и директно в чинията за сервиране. И това е.
Дайте й време няколко часа, за да си даде от вкусовете. Не е необходимо да се съхранява в хладилник. Ако изобщо ви остане какво да съхранявате….