Пиле с кисело зеле на фурна

[fbsharelike]
Продукти:
1 пиле /обезкостява се бялото месо, отделят се бутчетата и крилцата – а останалото се запазва за „оздравителна пилешка супа”/
1 глава кисело зеле
черен пипер на зърна
червен пипер
дафинов лист 3-4 бр.
олио
Приготвяне:
В тенджера под налягане се слага малко олио и се запържват леко бутчетата, крилцата и нарязаните на парчета гърди.
Добавя се около 1 литър вода
Докато водата завира, се нарязва киселата зелка /махат се едрите жилки на листата/. Предварително я накисвам в студена вода, за да не е много солено.
Слага се черният пипер и дафиновия лист и се затваря капака. Ври около 35-50 мин.
След като се охлади, тенджерата се отваря и зелето и пилето се нареждат в намазана с олио голяма тава като се внимава пилето да е покрито със зеле. Повечето от течността се изсипва в тавата, за да бъде сочно. Наръсва се с червения пипер
Пече се на 180 градуса около час – час и половина. /зависи от големината на зелката и течността в тавата/. Преди края се разбърква и месото се изважда отгоре, за да се запече леко и то. Преди сервиране се изважда дафиновия лист.