Честита Нова Година
Честита Нова Година
МИРНА, СПОРНА И ЩАСТЛИВА! ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ ДА ИМА!
Честит Васильовден
В първия ден от годината се празнува Васильовден или наричан още Сурваки. По традиция на този ден се изпълнява обичая сурвакане, а имен ден празнуват всички с имена Васил, Василка, Веселин, Веселина, Весела, Веска, Вълко и други.
Васильовден, Василица, Сурваки, Сурва – зимен празник, който се отличава с голяма празнична обредност. Свързан е с деня на зимното слънцестоене, което го прави подходящ за различни гадания и обреди.
На 01. януари църквата чества големия християнски мислител, философ и писател св. Василий Велики. На него принадлежи идеята за активното милосърдие и добротворство като израз и реализация на Христовия закон на любовта и прошката. След смъртта му църквата го канонизира като светец и го чества в деня на неговата смърт.
На Васильовден се събират млади мъже и деца, които обикалят къщите и сурвакат стопаните им за здраве с думите:
“Сурва, сурва година,
весела година,
зелен клас на нива,
голям грозд на лозе,
жълт мамул на леса,
червена ябълка в градина,
пълна къща с коприна,
живо – здраво догодина,
догодина, до амина.“
Самото сурвакане сен явява вид продължение на коледарските благословии. Сурвакарите също си имат водач, който събира парите и другите дарове. Сурвакарите носят със себе си дряновици, които са украсени с пуканки, сушени плодове и вълна.
За трапезата на Васильовден се приготвя варена свинска пача, баница, пита, кокошка или пуйка със зеле, печено прасенце, мед, варено жито, орехи, ошав. Задължително масата се прекадява с тамян, за да се прогонят злите духове. След него най – възрастният в дома вдига високо питата, разчупва я и раздава на всички по реда на възрастта им. Тавата с баницата се завърта три пъти и всеки взима парчето с късмет, което е пред него. Останалата баница се пази за Богородица.
Предлагаме ви да обогатите трапезата си с една рецепта за:
Печена пуйка с кисело зеле
Продукти:
1/2 пуйка
1 кисела зелка
1 ч.л. червен пипер
50 гр. краве масло
300 мл. вода
Начин на приготвяне:
Пуйката се измива и почиства от мазнините. Маслото се смесва с червения пипер и с него се маже пуйката. Слага се в тава, покрива се с фолио и се пече около 2 часа на 190 градуса без да се отваря. Киселото зеле се реже на ситно и се добавя към почти готовата пуйка, залива се с водата и се връща във фурната да се дозапече за още 1 час. През това време пуйката се обръща два пъти и се полива със соса.