Честита Нова Година

Честита Нова Година

МИРНА, СПОРНА И ЩАСТЛИВА! ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ ДА ИМА!

Честит Васильовден

В първия ден от годината се празнува Васильовден или наричан още Сурваки. По традиция на този ден се изпълнява обичая сурвакане, а имен ден празнуват всички с имена Васил, Василка, Веселин, Веселина, Весела, Веска, Вълко и други.

Васильовден, Василица, Сурваки, Сурва – зимен празник, който се отличава с голяма празнична обредност. Свързан е с деня на зимното слънцестоене, което го прави подходящ за различни гадания и обреди.

На 01. януари църквата чества големия християнски мислител, философ и писател св. Василий Велики. На него принадлежи идеята за активното милосърдие и добротворство като израз и реализация на Христовия закон на любовта и прошката. След смъртта му църквата го канонизира като светец и го чества в деня на неговата смърт.

На Васильовден се събират млади мъже и деца, които обикалят къщите и сурвакат стопаните им за здраве с думите:

“Сурва, сурва година,

весела година,

зелен клас на нива,

голям грозд на лозе,

жълт мамул на леса,

червена ябълка в градина,

пълна къща с коприна,

живо – здраво догодина,

догодина, до амина.“

Самото сурвакане сен явява вид продължение на коледарските благословии. Сурвакарите също си имат водач, който събира парите и другите дарове. Сурвакарите носят със себе си дряновици, които са украсени с пуканки, сушени плодове и вълна.

За трапезата на Васильовден се приготвя варена свинска пача, баница, пита, кокошка или пуйка със зеле, печено прасенце, мед, варено жито, орехи, ошав. Задължително масата се прекадява с тамян, за да се прогонят злите духове. След него най – възрастният в дома вдига високо питата, разчупва я и раздава на всички по реда на възрастта им. Тавата с баницата се завърта три пъти и всеки взима парчето с късмет, което е пред него. Останалата баница се пази за Богородица.

Предлагаме ви да обогатите трапезата си с една рецепта за:

Печена пуйка с кисело зеле

Продукти:

1/2 пуйка

1 кисела зелка

1 ч.л. червен пипер

50 гр. краве масло

300 мл. вода

Начин на приготвяне:

Пуйката се измива и почиства от мазнините. Маслото се смесва с червения пипер и с него се маже пуйката. Слага се в тава, покрива се с фолио и се пече около 2 часа на 190 градуса без да се отваря. Киселото зеле се реже на ситно и  се добавя към почти готовата пуйка, залива се с водата и се връща във фурната да се дозапече за още 1 час. През това време пуйката се обръща два пъти и се полива със соса.