9 Декември – зачатие на Света Анна

Света Анна
Честит празник от “Моята Ферма“!!!!
Нека Света Анна закриля брака,
семейството, майките,
всички девици, бременни
и вдовици!!!!!
На 9 декември православната църква чества зачатието на Света Анна, майка на Богородица. Тя е покровителка на женското начало, закрилница на брака, семейството, майчинството, бременните, вдовиците и момичетата.
Имен ден празнуват Анна, Ана, Анета, Анелия, Анка, Аница, Аня, Яна, Янка, Янко.
Нощта срещу този празник – Света Анна – е най – дългата нощ в годината. Този ден е изпълнен с много мистика.
Според поверията още в ранни зори момите се събирали по домовете и ги пазели от магии, като слагали под печките сол и жито, а на следващата сутрин захранвали животните с тях, за да ги предпазят. След залез слънце никой не излизал навън, най вече мъжете, защото навън бродели самодиви и можело да ги отвлекат. Жените мажели виметата на добитъка с въглен, чесън и мазнина, за да запазят млечността им. Смята се, че направените през нощта лоши магии хващали, а по улиците бродели вещици, врачки и демони.
На Света Анна бременните и майките не трябва да работят, за да са здрави децата и да мине леко раждането.
А момите могат да разберат кога ще се омъжат, като в гърне пълно с вода поставят клонки от вишна или ябълка и ако до Нова година те са покълнали скоро ще има сватба.
Подобно на Игнажден се смята, че и на Света Анна може да се познае каква ще е годината – според това какъв човек ще влезе пръв в къщата – ако е здрав, ще е плодородна, ако е болен – реколтата няма да е богата.
На трапезата присъстват само постни ястия. Задължително трябва да има царевица, варено жито, баница със зеле, праз с ориз и маслини за здраве.
Предлагаме ви лесна рецепта за празничната трапеза.
Праз с ориз на фурна
Продукти:
500 гр. праз лук
150 гр. ориз
200 гр. домати
150 гр. маслини
100 мл.
1 ч.л. червен пиперзехтин
Начин на приготвяне:
Праза се реже на парчета. Задушава се в мазнина с малко вода и червения пипер. Добавят се нарязаните на дребно домати и се задушава още 10 – тина минути. Доливат се 2 ч.ч. вода и след като заври се слага ориза. вари се още няколко минути и се прехвърля в тава. Поръсва се с маслините и се запича до готовност.
Да ви е сладко!!!!