Стек с черни трюфели и сос от бяло вино
Продукти:
Стек от говеждо 1бр.
3 с. л. зехтин
Mалко клонче розмарин
3-4 стръка мащерка
2 листа салвия (по желание)
сол и пипер за овкусяване на месото
За сос:
100 мл. бяло вино
2-3 тънки резена лук
1 с. л. масло
4 тънки резена черни трюфели нарязани на ситно
Приготвяне:
Овкусете месото със сол и черен или шарен пипер. Загрeите зехтина и на умерена температура, запържeте месото по 3 минути от всяка страна. Това време е достатъчно за да се запечата месото отвън, а вътрешността да остаne розова и много крехка. В тигана добавete зелените подправки, които да дадат аромат, без да натрапчиви.
Извадете месото в чиния и го покриите с алуминиево фолио. Докато то отпочива, пригответе соса.
В същия тиган задушете лука и парченцата трюфели. Залeите ги с бялото вино и след като се поизпари, добавете маслото, колкото да уплътни соса. Месото, което си почива в чинията отделя собствен сос, който се добавя в тигана.
За поднасянето нарежете тънки парчета от черните трюфели върху стека.
В комбинация с изстудено бяло вино, това ястие е едно от най-добрите, които някога сте опитвали.