Домашен бъркан козунак
Домашен бъркан козунак
Месенето на козунак изисква голямо майсторство и много време. Затова ние ви предлагаме една лесна и бърза рецепта за домашен бъркан козунак.
Продукти:
500 гр. бяло брашно
300 мл. прясно мляко
100 гр. масло
100 гр. захар
3 жълтъка
1 ванилия
1/2 ч.л. сол
настъргана кора от лимон
За плънката:
200 гр. орехи
20 гр. какао
100 гр. пудра захар
100 гр. сушени боровинки
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в хладкото мляко, добавят се захарта и ванилията. Сместа се разбърква, слагат се леко разбитите жълтъци, пак се разбърква, следва разтопеното масло, разбърква се, брашното, солта и лимоновата кора, разбърква се много хубаво с лъжица. Трябва да се получи рядко тесто, което се покрива с фолио. Оставя се в хладилника за една нощ или едно денонощие.
На следващата сутрин тестото се вади от хкадилника и се оставя да се отпусне. Слага се върху набрашнен плот и се разделя на две. Всяка част от него се разточва, не много тънко и се поръсва с плънката. Навива се на руло и после двете рула се усукват. Слагат се в покрита с хартия за печене тава и се оставя да втаса, около два часа. Маже се с жълтък, поръсва се с ванилия и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10 минути. След това се намалява на 180 градуса за 15 минути и накрая се дозапича на 170 градуса за 20-25 минути.
За плънката – всички продукти се смесват.