Баница със спанак

Баницата със спанак е идеална за всяко хранене и е една от любимите видове баници на българите през пролетта. Тя съчетава два традиционни вкуса – на сиренето и свежия спанак. Резултатът е познат и обичан, и най-вече – лесен за постигане.

 

Необходими Продукти:

 

400 г кори за баница

1 кг. спанак

500 г. сирене

4 яйца

1 кисело мляко

20 г. краве масло

½ ч.л. хлебна сода

 

🍽️ Начин на приготвяне:

 

Измийте спанака, почистете го и нарежете на дребно.

Разтопете маслото в тиган и добавете нарязания спанак, задушете го за 4-5 минути. След като го задушите, свалете го от огъня и изчакайте да изстине.

В дълбок съд разбъркайте яйцата, киселото мляко, сиренето и содата. Към тази смес добавете и задушения спанак и отново разбъркайте.

Намажете тава с маслото, след което сложете два листа кори. Върху корите слагайте от плънката, след което отново две кори и отново плънка. Повтаряте докато плънката свърши и завършете с кори. Намажете горните кори с масло и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.