Благовещение е – денят на сбъднатите мечти

Честито Благовещение

Нека всяко желание ви се сбъдне,

нека сте пълни с късмет и здраве,

и то никога не се отделя от вас.

Бъдете благословени, закриляни,

много щастливи и усмихнати!

 

Благовещение е един от големите пролетни празници. Той е част от Великденския празничен цикъл и се празнува винаги на 25 март.

Православната църква отбелязва празника Благовещение като денят, в който Дева Мария разбира благата вест, че ще роди непорочно заченат син, съобщена й от Архангел Гавриил. Заедно с християнския празник, българите отбелязват и фолклорния празник Благовец.

На Благовещение празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Ева, Евангелина и др.

Вярва се, че на Благовещение ако някой види щъркел, който не лети ще го сполети бедa. Ако пък мома или момък види най-напред лястовица, трябва три пъти да завърже празна кърпа, да я постави на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе.

На този ден се сеят зеленчуци и присаждат се плодните дръвчета, бележат се агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли.

В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. Според народните поверия след Благовещение всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, през цялата година да бъде сит и с пари.

Празникът Благовещение съвпада с Великия пост, но православна църква разрешава да се яде риба, зехтин и да се пие вино. На трапезата задължително присъства обредна питка, а първото парче от нея стопанката поставя на прага на дома и нарича за неговия покровител – домашния дух. Други характерни ястия за софрата на Благовец са лучник, каша от прясна коприва и салата от зелен лук с магданоз и джоджен. Неслучайно точно от този ден е останала приказката: „Дойде ли Благовец, хващаме се за зелено“, тъй като по това време поникват първите ядливи растения, които осигуряват храна за цялото семейство.

Предлагаме ви една лесна рецепта за каша, която да приготвите за празничната трапеза.

Каша от коприва

Продукти:

300 гр коприва

1 вр. пресен лук

1/2 вр. пресен чесън

3 с. л. бяло брашно

50 гр. орехи

100 гр. сирене

Начин на приготвяне:

Копривата се почиства и измива добре. След това се задушава във вряща вода за 1-2 минути, изважда се и се нарязва. Лука и чесъна нсе задушават в горещо олио, докато омекнат. Добавя се и нарязаната коприва и се разбърква добре. Брашното се изсипва малко по малко, като се бърка енергично, за да не стане кашата на бучки. Бавно и при непрекъснато бъркане се добавя и водата, в която е вряла копривата. Подправя се със сол, джоджен и червени пипер. Оставя се за 10 – 15 мин. да поври и се маха от котлона. Поръсва се със сирене и орехи и е готова за сервиране.
Добър апетит и весел празник от екипа на “Моята Ферма“!