Честит Гергьовден!

Ден на храбростта и българската армия

На 6-ти май се чества денят на Свети Георги Победоносец – Гергьовден. Обявен е и за Ден на храбростта и Българската армия, а също и за празник на овчаря.

Имен ден празнуват Георги, Генчо, Гергана, Гинка, Ганка, Ганчо, Георгия, Галя и други.

Гергьовден е един от най-обичаните пролетни празници, тъй като бележи началото на пролетта.

Свети Георги Победоносец е почитан от християни и мюсюлмани. Израснал е в богато християнско семейство, бил е защитник на християнската вяра и точно заради тованамира смъртта си – бил е жестоко измъчван и накрая обезглавен. Той олицетворява идеалният воин. Според народните предания е славен юнак, спасил девойка от ламята от долната земя. Именно заради това на иконата е изобразаен като яхнал бял кон и пронизва ламята с копието си.

Народните вярвания гласят, че Свети Георги и Свети Димитър са близнаци, между които е поделена годината. От Гергьовден до Димитровден е лятната половина, а от Димитровден до Гергьовден зимната. Гергьовден предвещава лятото и настъпващата нова стопанска година. На Гергьовден се заравя в земята боядисаното първо червено яйце от Великден, за да е плодородна нивата.

По традиция на Гергьовден се пече агне. То трябва да е първото мъжко родено през годината и най – често бяло на цвят. Преди да бъде заклано му се дава зелена тревичка, за да има храна за животните и близва сол, за да са сити всички. Слага му се венец от билки, а към рогата му се прикрепя свещичка. Агнето се заколва на свещено за местността място и с кръвта му се мажат бузките на децата, за да са здрави. Останалата кръв се излива в течаща вода, за да не спира берекета в къщата.

Около трапезата на Герргьовден се събира цялото семейство. На нея освен агне, трябва да има питка, украсена с фигурки на агънца, овчарска гега и кошара, агнешка дроб сарма, варено жито, баница, млечни продукти, зелен лук, пресен чесън, вино.

Играят се Гергьиовденски хора, момите се люлеят на люлки, всички се теглят на кантар за здраве, а накрая кокалите на агнето се заравят в земята.

Екипът на “Моята Ферма“ ви пожелава много здраве, щастие и приятно настроение около семейната трапеза!

Честит празник!